Beeldscherm Op Zijn Kop

Beeldscherm Op Zijn Kop

Hoe Draai Je Een Beeldscherm Op Zijn Kop Weer Terug?

Elke computergebruiker komt wel eens voor een verrassing te staan. Een van die verrassingen kan zijn dat je beeldscherm plotseling op zijn kop staat. Hoewel dit een ongewone situatie is, kan het voorkomen door een onbedoelde toetsencombinatie of een fout in de systeeminstellingen. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. In dit artikel bespreken we hoe je je beeldscherm weer in de juiste oriëntatie krijgt.

Waarom Staat Mijn Beeldscherm Op Zijn Kop?

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het handig om te weten hoe dit probleem kan ontstaan. Meestal gebeurt dit door het per ongeluk indrukken van een combinatie van toetsen die de schermrotatie activeert. Het kan ook zijn dat iemand anders met toegang tot je computer dit als een grap heeft ingesteld.

Sneltoetsen voor Schermrotatie

Een veelvoorkomende oorzaak van een ondersteboven staand beeldscherm is het per ongeluk gebruiken van sneltoetsen die de schermrotatie activeren. Voor Windows-gebruikers zijn dit vaak de volgende toetscombinaties:

 • Ctrl + Alt + Pijltoets naar boven: Zet het beeldscherm weer rechtop.
 • Ctrl + Alt + Pijltoets naar beneden: Draait het beeldscherm 180 graden.
 • Ctrl + Alt + Pijltoets naar links/rechts: Draait het beeldscherm 90 graden naar links of rechts.

Het kan voorkomen dat deze sneltoetsen niet werken. Dit is afhankelijk van je grafische kaart en de geïnstalleerde stuurprogramma's. Als deze toetscombinaties niet werken, kun je overgaan naar een andere methode.

Beeldscherminstellingen Aanpassen via het Configuratiescherm

Een andere manier om je beeldscherm weer rechtop te krijgen, is via het Configuratiescherm of Instellingen-menu, afhankelijk van je besturingssysteem. Volg deze stappen voor Windows 10:

 1. Rechtsklik op je bureaublad en selecteer 'Display settings' of 'Beeldscherminstellingen’.
 2. Onder 'Orientation' of 'Oriëntatie', selecteer je 'Landscape' of 'Portret', afhankelijk van hoe je beeldscherm was ingesteld voordat het op zijn kop kwam te staan.
 3. Bevestig je keuze door op 'Apply' of 'Toepassen' te klikken.

Voor oudere versies van Windows, zoals Windows 7, kun je dezelfde instellingen vinden door naar het Configuratiescherm te gaan, 'Weergave' te selecteren en vervolgens 'Schermresolutie aanpassen'.

Wanneer Niets Lijkt Te Werken

Als geen van de bovenstaande methoden werkt, kan het probleem dieper liggen. Een mogelijke oorzaak kan een probleem met de videokaart of de stuurprogramma's zijn. Probeer in dat geval de volgende stappen:

 • Videokaart drivers updaten: Ga naar de website van de fabrikant van je grafische kaart en download de nieuwste stuurprogramma's.
 • Windows Update: Zorg ervoor dat je besturingssysteem volledig is bijgewerkt. Soms kan een simpele update het probleem oplossen.

Conclusie

Het is zeker vervelend wanneer je beeldscherm zonder waarschuwing op zijn kop staat, maar met de bovenstaande tips moet het mogelijk zijn om dit probleem snel en efficiënt op te lossen. Vergeet niet, als je regelmatig last hebt van dit probleem, om een notitie te maken van de stappen die je hebt ondernomen om het op te lossen. Zo kun je in de toekomst tijd besparen.

FAQs:

 1. Werken de sneltoetsen voor het draaien van het scherm op elk apparaat?
 2. Nee, dit hangt af van de grafische kaart en de specifieke instellingen van je computer.

 3. Wat moet ik doen als mijn beeldscherm na deze stappen nog steeds op zijn kop staat?

 4. Overweeg om contact op te nemen met de technische ondersteuning van je laptop of de fabrikant van je beeldscherm.

 5. Kunnen deze problemen wijzen op een virus of malware?

 6. Het is ongewoon dat virussen of malware je schermoriëntatie veranderen, maar het is altijd een goed idee om een volledige systeemscan uit te voeren als je verdachte activiteiten opmerkt.

Door deze stappen te volgen, zou je snel weer aan het werk moeten kunnen met een correct georiënteerd beeldscherm.

Terug naar blog